Söndagen 28 april byggde jag en APA, som nu står och bubblar och jäser för fullt.
0,75 kg Pale Ale malt
0,2 kg vetemalt
0,1 kg Caraplus 10
0,1 kg Caraplus 150
maldes och hälldes i 3,4 liter mäskningsvatten på 71°C
för att direkt uppnå mäskningstemperaturen 65°C som
jag sedan bibehöll i 75 minuter i ugnen. Sedan under 15 minuter
ökades temperaturen till lakningstemperaturen 78°C.
Malten och vörten (det blev 1,8 liter) hälldes i saftsil.
Vörten hälldes genom malten i saftsilen 7 ggr. med tillsats av 0,5 liter
vatten inför varje lakning. De två sista lakningarna tillsattes
1 liter vatten vardera gångerna för att komma upp i totalt 4 liter vört inför kokningen.
Vörten återvärmdes till 78°C efter tillsats av vatten mellan lakningarna.
Potatissallad och pastrami till lunch.
Kokning i 60 minuter med tillsats av humle och Klar enligt schema:
Startar kl. 18.23
Koktid Mängd Humle
60 minuter 3 gram Magnum
30 minuter 5 gram Perle
10 minuter 5 gram Cascade + Klar
0 minuter 10 gram Simcoe
Efter kokning återstod bara 3,2 liter vört som kyldes till 21°C på 80 minuter,
Safale US-05 torr jäst tillsattes och aktiverades med skakning av jäsdunken.
Efter ca. 60 minuter tillsatte jag 8 dl. kallt vatten i jäsdunken för att komma upp
i 4 liter vört med jäst. Anledningen till detta var att högt OG (1,08) befardes ge
starkare öl än avsett. Denna tillsats borde sänka OG till 1,06.
Erfarenheter:
Ovanstående mängd malt och vatten är egentligen för mycket för saftsilen och 5 literskastrullen.
Använd en stor soppslev istället för att hälla direkt frän kastrullen när vörten ska hällas genom malten.
5:an på stora plattan på spisen är lagom inställning för att inte värma vörten för snabbt inför varje lakning.
Krossa inte malten för fint då vörten rinner väldigt långsamt genom malten under lakningen.
Bryggmästaren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar