måndag 10 juni 2013

Veteöl - första skottet i min Bielmeier!

Trött på skramlande med kastruller och brännmärken på armarna av kastrull in och ut ur ugn vid mäskning så gjorde jag slag i saken och köpte en rostfri Bielmeier av Maltmagnus med därtill hörande yttre isolering och invändig löstagbar silplåt.

Igår söndag satte jag så igång och malde malt, vägde upp humle och desinficerade nya jästunnor med kran från Vinland på Västravägen i Linköping.

Ingredienser:
Pale ale malt CM 919 gram (det som fanns kvar i påsen)
Maris Otter Pale Ale malt 456 gram
Vetemalt 1125 gram

Cascade 7 gram vid kokstart
Cascade 7 gram efter 30 min
Simcoe 12 gram efter 50 min
Simcoe 25 gram efter 60 min (vid kokstopp)

Mäskning 10 liter vatten 71°C för att säker nå över silplåt och fukta all malt.
Visade sig vara i mesta laget, troligen hade 7-8 liter räckt.
Mäskning startade vid 66°C klockan 10:36 och sjönk sakta ned mot 62°C efter en timme.
Sedan recirculerades vörten en liter i taget tills dess att det som kom ut från kranen inte längre var grumligt.
Lakvatten 2 liter tillsattes genom maltbädden och motsvarande mängd vört återcirculerades genom malten.
Mäskningskärlet stängdes av och tömdes på 7,5 liter vört.
Avlägsnande av silplåten och rengöring av mäskningskärlet för att kunna humlekoka i detsamma.

Utöver vörten på 7,5 liter tillsattes 2 liter extra vatten vid kokstart --> ursprunglig volym 9,5 liter..
Efter kylning av vörten (tog drygt en timme från 85°C till 24°C mättes OG upp till 1,07 på de resterande 5 liter vört som fanns. Dessa späddes med 2 liter kallt vatten och OG mättes igen, denna gång med värdet 1,05 vilket borde ge önskad alkoholstyrka. Den mindre slutvolymen 7 liter mot önskad 10 liter kommer ge en något beskare öl än väntat (ca. 50 IBU mot beräknat omkring 30 IBU.

Jäst WB-06 (halva påsen) tillsattes och skakning av tunnan i 1 minut.
Jäsning startade efter några timmar och fortgår i denna stund livaktigt.

Erfarenheter:
Mäska med mindre mängd vatten, ha 70°C varmt vatten redo att toppa upp med om 7 liter inte räcker.
Se till att lakningsvattnet håller minst 75°C för att få bättre utbyte.
Återcirkulera och laka under längre tid för att bättra på utbytet.
Ställ termostaten 5°C högre än önskad temperatur och vrid sedan ned till önskad temperatur (enligt manualen).
Vid kokning, välj 100°C på termostaten istället för att låsa på full effekt för att minska avkokningen och fuktbildningen i köket (hängde droppar på skåp, lådor och i taket).
Beräkna humle på lägre volym än ursprungligt beräknad, ifall OG blir lågt och spädning inte kan göras i tillräcklig utsträckning. man kan ju alltid torrhumla med humle i humlepåse eller koncentrerat humleavkok för att bättra på beskan efteråt.
Eftersom det inte finns någon gradering mättes avståndet från kärlets ovankant till vätskeytan i kärlet vid olika vätskevolymer i kärlet.
5 liter, 25,5 cm till ovankant.
6 liter, 24,5 cm till ovankant  
7 liter, 23,5 cm till ovankant
8 liter, 22,5 cm till ovankant

Bryggmästaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar