fredag 28 juni 2013

Vetöl igen!

I söndags bar det sig inte bättre än att jag bryggde upp resterande vetemalt jag hade hemma, denna gång med anpassad humlemängd för uppskattat lite lägre utbyte för att nå IBU under 30.

Eftersom kokkärlet inte är graderat har jag mätt lite noggrannare denna gång hur
långt det är från ovankant till vätskeytan vid olika volymer.
1 liter 29 cm
2 liter 28 cm
3 liter 27 cm
4 liter 26 cm
osv.

2 kg Maris Otter Pale Ale malt
1.65 kg Vetemalt

Cascade 10 gram vid start
Cascade 10 gram efter 30 minuter
Simcoe 10 gram efter 50 minuter
Simcoe 15 gram efter 60 minuter (efter kokstopp)

Jäst 1/2 påse Safbrew WB-06

http://www.brewtoad.com/recipes/vete-katten

Inmäskning 3 liter/kg malt totalt 11 liter, start kl. 9.53.
67°C som sjönk ner till 62°C efter 60 minuter
Uppvärmning till 78°C och återcirculation av 11 liter vört, start 11.10
sedan tillsattes 7 liter lakvatten (1 liter i taget som återcirculerades direkt).

Innan kokstart fanns 12 liter vört 47°C med OG 1,051
(enligt Brewers Friend vid justering till 20°C blir det OG 1,059)
Spädde med 2 liter vatten innan kokstart.

Efter kokning och kylning fanns 11 liter vört med OG 1,064 vid 30°C
(enligt Brewers Friend vid justering till 20°C blir det OG 1,066) varvid jag
spädde med 3,5 liter vatten för att komma ned till OG 1,050.
Jäst tillsattes och nu står 14,5 liter och jäser fortfarande.

Erfarenheter:
Ta bort isoleringen från grytan när kylningen börjar
Stäng av grytan under mäskningen iställlet för att riskera
att temperaturen skenar över 69-70°C.
Mät på flera ställen i malten nästa gång.
Prova att köra en syrarast nästa gång.
Prova att värma vatten med termostaten ställd på 65°C
och se när termostaten slår ifrån.

Bryggmästaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar