För att inte gå miste om att testa jästen Ale 514 (som hade kort datum) så styrde jag till ytterligare en bryggning den 10 november med samma ingredienser som i Pustakulle Porter dvs.:
4771 gram Maris Otter Pale
294 gram havregryn
250 gram chokladmalt
50 gram Crystal 300 malt (egentligen ska man ha 250 gram Crystal 50-60 malt)
Maris Otter ökades med 200 gram från 4571 gram till 4771 gram som kompensation
250 gram Carared malt
143 gram brunmalt
143 gram svartmalt
1 tesked kalciumkarbonat
Alltihopa blandades torrt i BIAB-påsen i bryggrytan.
Sedan hälldes mäskningsvattnet 17 liter 76°C i grytan och malten rördes tills den var jämn.
Tyvärr hamnade inte mäskningstemperaturen på önskade 67-68°C direkt utan fick värmas.
Här fungerar universaltermostaten bra med ett lagen aluminiumfolie runt sensorn och ner i mitten av malten.
Ställde grytan på 70°C och termostaten på 65°C och när den uppnått önskad temperatur och med hjälp av lite eftergång i temperaturstegringen hamnat på 67°C så sjönk temperaturen bara 0,5°C under de 90 minuter som mäskningen varade.
15 liter lakvatten med 1 ml mjölksyra per 10 liter förbereddes och värmdes till 78°C.
När mäskningen var färdig ställde jag grytan på 80°C och termostaten på 75°C men det var segt att komma upp i temperatur eftersom grytan stängde av hela tiden långt innan 75°C. Sakta höjdes temperaturen vilket tyvärr resulterade i att malten punktvis blev strax över 80°C, såg nästan ut som stötkokning. Allt stängdes av och malten rördes ordentligt för att få ner temperaturen.
Näväl, 10 minuter av återcirculation av vörten gjordes sedan tillsattes 5 liter lakvatten som också återcirculerades i 10 minuter. Under utlakningen tillsattes sammanlagt 15 liter vatten och vörten fick sakta rinna ur kranen i grytans botten. När all vört tappats lyftes BIAB-påsen upp och lades att droppa av genom den nya avlånga silen. För att få ut lite extra ur malten så hälldes 2 liter extra lakvatten genom malten i påsen.
24 liter vört med OG 1,046 vid 47°C --> 1,054 vid 20°C vilket borde bli 5% ABV.
Utbyte 71%.
Humlekok vidtog, först kokades dock vörten i 30 minuter innan humle började tillsättas.
60 minuter 40 gram Northern Brewer
10 minuter 14 gram East Kent Golding
1 minut 7 gram Northern Brewer och 7 gram East Kent Golding
Erfarenheter: Passa grytan vid utlakning, det är svårt att sakta öka temperaturen till 78°C
24 liter är absolut max kokvolym i grytan, det skummar över nästan hela tiden.
fredag 15 november 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar