tisdag 14 oktober 2014

Christmas Tabberas

I söndags den 12 oktober var det äntligen dags att brygga igen.




Nedanstående recept mäskades in med 18 liter. Syrarast 15 minuter vid 42,5°C, proteinrast 15 minuter vid 50°C och sedan 67-68°C i 90 minuter. Idén var att brygga en dark belgian strong ale med så många små maltslattar som möjligt som blivit över men ändå inte att brygga en öl för långt ifrån typriktigheten för öltypen.

Recept:  https://www.brewtoad.com/recipes/christmas-tabberas
Pilsener 6000 gram
Vetemalt 348 gram
Maris otter pale 255 gram
Brunmalt 117 gram
Special B 100 gram
Mörk sirap 100 gram
300 gram havreskal i malten för att underlätta lakning.

Humle:
Vört kokades först 30 minuter innan kokstart för humlen.
Perle 30 gram vid kokstart
Hallertauer Mittelfrüh 25 gram efter 30 minuter
Mörk sirap efter 30 minuter
Klar 7 gram (1 gram per kg malt) tillsattes efter 50 minuter

8 liter lakvatten användes.

Målet var 15 liter vört vid 60% utbyte och OG 1088.
Tyvärr blev det bara 13 liter med OG 1090 vid utbytet 50%.

EDIT 2014-10-19: OG blev 1030 vilket ger ABV 7,9%.
Grönölen doftar fantastiskt av skumbanan och melass /lakrits och har en inte alltför
påträngande sötma. 100 gram sirap är med andra ord lagom för batcher
i denna storlek.

Erfarenheter:

7 kg malt är troligen nära övre gränsen för vad som får plats i Bielmeiern.

Använd hinken med perforerad botten vid lakningen för att undvika stopp.

Recirculationsslingan på slangen fungerade bättre när alla hål pekar horisontellt innåt mitten.

 Mäskningstemperaturen blev troligtvis någon grad för hög den här gången också, återstår att se om det jäser ute ordentligt eller om restsötman blir olidligt hög.

Kokade vörten på golvet som vanligt, denna gång med vårt nya bakbord under för att slippa allt vörtsölande på golvet.

Försök att flytta den externa termostaten ner till falskbotten utanför BIAB-påsen nästa gång så att reaktionen att stänga av grytan går snabbare nästa gång. Köp krympslag på Biltema till överdrag för att skydda kabel och sensor på den externa termostaten.

Bryggmästaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar